Prijavi se na občasne novice

Zdravilne lastnosti najbolje opiše reklo »Če redno uživaš aronijo, boš zdrav do smrti«😊 Zahvala gre veliki količini antioksidantov, ki jih vsebujejo jagode aronije. Aronija vsebuje tudi pravo bogastvo vitaminov, makro in mikro elementov, kot so železo, kalcij, baker, jod, bor, molibden, mangan, kalij in kobalt. Od vitaminov pa C vitamin, vitamine P,PP, B6, B2, E in provitamin A (karoten). Od vsega kar vsebujejo zreli sveži plodovi, se najpomembnejši elementi, bioflavonoidi - antociani in protoantociani, ki se nahajajo v barvilih. V vsebnosti antocianov krepko prednjači pred vsem ostalim sadjem, saj jih vsebuje kar 1480 mg/100g plodov2 (naslednji v lestvici za aronijo, črna malina, vsebuje le 320 mg/100g, črni ribez 250 mg/100g in robide 205mg/100g plodov).Največ antocianov se nahaja v sami lupini in tik pod njo. S tem se rastlina varuje pred zunanjimi škodljivimi vplivi, tudi UV žarčenjem. Aronija zato vsebuje tudi najvišje vrednosti antioksidantov (fenolov – flavonoidov) med vsemi znanimi vrstami sadja, zelenjave, začimb…, več jih vsebujejo le še zdravilne gobe. Vrednost antioksidantov se izraža v t.im. ORAC enotah ( The Oxigen Radical Absorbence Capacity) in označuje kapaciteto absorbcije kisikovih radikalov. Vrednost ORAC enot v aroniji je 16.100, kar pomeni da vsebuje 16.100 mikro molov antioksidantov/100 g plodov1. Človek povprečno na dan potrebuje 3000 – 5000 ORAC enot, kar pomeni, da dnevno zadostuje zaužitje 20 – 25 g aronijih plodov oz 20 – 30 jagod aronije. Največji učinek dosežemo, če jih uživamo v obrokih 3x/dan. V postopku predelave se zmanjša vsebnost antioksidantov, predvsem vitaminov, zato je za zadostitev dnevnih potreb potrebno zaužiti večjo količino predelanih sadežev. Ker se največ antioksidantov nahaja v lupini in neposredno pod njo, so največje izgube pri soku iz aronije (od 50 – 60%). Pri vseh ostalih vrstah predelave, kjer je ohranjena cela jagoda z lupino, pride predvsem do zmanjšanja vsebnosti vitaminov (predvsem C vitamina). Največ blagodejnih snovi se ohrani pri zamrznjenih zrelih jagodah. Viri: 1 Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of Selected Foods-2007, Nutrient data Laboratory, U.S. Department of Agriculture 2 https://www.agmrc.org/commodities-products/fruits/aronia-berries